PLUS +
Otroligt Social Arbetsmilö
Till skillnad mot restaurangen så pratar man mer med gästerna om annat än bara vad de vill äta och dricka. Framförallt om de sitter vid bardisken, det är ganska svårt att inte bli indragen i ett samtal då. Om de sitter ensamma så tittar de ganska ofta på vad man håller på med och då kommer de alla möjliga frågor, vad drinken jag blandar heter, var jag kommer ifrån, varför jag pratar så bra engelska, de frågar oftast om mitt efternamn som de ser på namnskylten, om ställen att besöka i düsseldorf och så fortsätter det (Dessutom tenderar en de killar till att bli väldigt flörtiga när de har fått i sig några öl, haha). Det är nog det roligaste med att jobba i baren, alla prata och träffa alla dessa olika människor. För några kvällar sedan pratade jag med en kille som var från Nya Zeeland men som bodde i Indien, med en svensk kille som bodde i Toronto, en amerikan som frågade var jag kommer ifrån och när jag sa Sverige så berättade han att han hade varit i Åmål vilket jag tyckte var väldigt kul för vad sjutton har han gjort där? Sen får man ta del av väldigt många roliga fyllesamtal också, två amerikaner satt häromdagen och pratade om deras döttrar och hur dem var deras allt och mest älskade. Döttrarna var fortfarande småbarn men de halkade in på hur det skulle bli när de växte upp och började bli intresserade av killar. Jag kunde verkligen höra hur plågsamt det skulle bli för dem och när en av dem säger "Yeah, I'll have the shotgun ready 24/7" kunde jag inte låta bli att skratta och det blev ju lite pinsamt men det lät så roligt på deras lite släppiga typiskt amerikanska dialekt.
Det är konstigt hur jag kan tycka att det ibland är superjobbigt att behöva prata med nya människor i privata sammanhäng, t.ex. när man träffar kompisars kompisar på en fest/krogen eller träffar en gammal bekant på bussen och ska försöka få igång ett vettigt samtal. Sånt tycker jag är ASJOBBIGT för jag är skitdålig på att föra ett lätt och ledigt samtal bestående av bara kallprat. Men så fort jag är på jobbet och pratar med gäster så försvinner all sån ångest och jag blir nästintill ett socialt geni. Vilket är konstigt för då är det ju dessutom inte ens samtal på mitt modersspråk ens en gång, kanske är det för att jag vet att om det blir jobbigt kan jag bara låtsats att jag MÅSTEabsolut gå och hämta något eller ställa in glas i diskmaskinen eller nåt. Ibland känner jag mig ganska knepig men vem är inte det?
Intressant
Jag har aldrig varit någon stort fan av alkohol egentligen men när man jobbar med att göra drinkar och servera olika spritsorter så har jag märkt att jag tycker det är roligare än jag trodde. Det känns lite som en utmaning att lära sig allt det här med drinkar och hur de är sammansatta. Sen är det kul att kunna lite om calvados, whisky, vermouth, likörer, vin och massa annat. Mycket roligt faktiskt! I början kände jag mig som ett jäkla fån när jag bara skulle göra en enkel gin&tonic, jag kunde riktigt känna hur gästen såg att jag inte hade en aning om vad jag höll på med. Men nu när man gör nåt så är det nästan som en inövad dans; Jag tar ett high-ball glas, tar ett steg bakåt och vänder mig om, tar isspaden med höger hand och i med tre isbitar, en citronskiva och en blandare, tar ett steg åt höger, ett steg bakåt, tar ginflaskan och häller i 4 cl, tar därefter tre steg åt höger för att öppna lådan med tonic vatten. Förstår ni vad jag menar? Och det är ju alltid kul att känna att man blir bättre på något och när man väl blir bättre och bättre bakom baren så känner jag sig så jäkla grym när man dansar runt bland flaskor och glas.
MINUS -
Stressigt
När folk vill ha något att dricka så vill de ha det NU! När det är mycket folk så kan jag känna att det är lite svårt att leva upp till det eftersom det inte bara handlar om att servera drickat så snabbt som möjligt. Där i mellan ska man diska glas så att det inte tar slut, hämta mat som är färdig, ta bort gamla glas från tomma bord och göra rent. Framför allt måste man också komma ihåg att knappa in alla beställningar i systemet vilket kan vara lite knepigt ibland, för om det är mycket att göra så är det alltid någon som står vid bardisken och ber om något och då gör man det för att snabbt "bli av med" den personen och sen kunna jobba vidare. Då kan det tillslut bli så att man har glömt boka in fem beställningar bara för att någon alltid kom imellan. Jättedumt är det men det är ju bara tid som man måsta ta sig helt enkelt, inget mer med det. Och faktumet att folk vill ha alkohol på en gång och vill helst att den ska dyka upp framför dem direkt efter att de har sagt vad de vill ha. Som om jag var en ande i en flaska som erbjöd tre önskningar och poff! så stod deras önskning där.
Rökrummet
Det värsta med arbetet i baren är att vi har ett rökrum och det är min akilleshäl, jag klarar inte många sekunder där inne så fruktansvärt är det. Då har jag ändå växt upp med två föräldrar som rökte titt som tätt. Det går helt okej att gå in där och städa iordning om ingen har varit där på en stund men att gå dit med en beställning när de sitter folk där och röker som skorstenar funkar sådär. Åhh, det tar emot som bara den! Härom kvällen så var jag inne med några öl och det stod några killar där som började fråga om ar jag kom ifrån och var i Sverige och bla bla bla, jag är ju trevlig och svarar men helst av allt ville jag bara springa. Jag var inte inne där i mer än kanske en minut och kort därefter så kramades jag med en kollega varpå han förvånat frågar om jag har rökt, eftersom han vet att jag inte gör det. Jag STANK rök så jäkla mycket, speciellt håret luktade så jäkla illa. Inte som när rökare har varit och rökt och luktar lite utan mer hur kläder och hår luktar efter man har stått vid majbrasan en hel kväll. Jag tror ni fattar grejen ;)
Det är blev ett oerhört långt inlägg men ni är ju så nyfikna på vad jag gör så jag kör flera flugor(ni då alltså) i en smäll. Auf wiedersehen!