Det finns en låt som spelades väldigt mycket för ett eller två år sedan, den går såhär:
Idag fick jag förklarat för mig vad den handlar om och jag blev väldigt förvånad ska ni veta. Visst låter hela låten väldigt glad, festlig och lättsam? Men det är en politisk sång! Texten är från en brasiliansk film som handlar om de mest fattiga delarna i brasilianska städer, "favelas" kallas de områdena. Enligt tradition så pratar man inte om de här områdena så när den här filmen kom ut så blev det en JÄTTEGREJ!! dessutom var en av brasiliens mest populära manliga skådis med. Först var den här filmen förbjuden men när uppföljaren kom så var regeringen tvungna att släppa den.
Låten handlar alltså om favelas runt om i Brasilien, hur polisen inte vågar ta sig in i områdena, om pengar, droger, makt, vapen och kriminalitet. Själva "Barapapapapa" ljudet ska föreställa skottsalvorna som de rika hör ifrån favelas. I texten är det även en del som går "barapapapapa rak laki boom", då är ljudet boom en handgranat.
Allt det här förklarade en brasiliansk tjej för mig vid middagen idag och det var sjukt intressant att höra på!!
Jag har tvättat en vit skjorta men den är nästan brungul i armhålorna och lite överallt är det små små bruna prickar. VARFÖR har det blivit så?!?!?! Jag tvättade den med alla andra skjortor jag har och en av dem är en exakt likadan modell och den har inte blivit så. Jag antar att missfärgningen i armhålorna är från deodorant men jag har bara haft skjortan en gång sen jag köpte den, borde det verkligen bli så efter en gång bara?
Jag har en liten krissituation här så svara snabbt om ni vet vad jag ska göra!!
Jag överlevde min långa långa långa dag och nu är jag supertrött.. Men nu måste jag sätta mig och läsa några sidor och sen plugga inför ett test jag har imorgon. Vet dock inte om jag kan uppbåda någon energi till det men en dusch kanske hjälper?
Idag fick jag två jättefina hälsningar i form av vykort från Sverige. Du som skickade dem vet vem du är och jag kan säga att jag blev superduper glad för dem och var nästan på gränsen till att börja gråta vid våra postfack nere i lobbyn. TACK!!
Till min favvofaster(som kommenterar väldigt flitigt): Tack för alla kommentarer! Det är jättekul att läsa om allt som händer hos er och i jkpg. Hoppas att allt med utbyggnaden rullar på som det ska, jag såg att du hade fått göra lite shopping idag också, Kul!! Dessutom tycker jag att du och B är jätteduktiga och kämpa på!!!
Med 5043 rum är MGM Grand i Las Vegas det största hotellet i världen. 5043 rum är imponerande.. Kan ni tänka er att driva ett sådant hotell, vilken planering och exakt organisation det krävs när 70000 personer passerar genom dörrarna VARJE DAG. Det är helt absurda siffror. Det är lite intressant att höra vad det krävs för att det ska gå runt, de har till exempel:
26 limousiner
46 ton rena sängkläder
3000 solsängar vid poolen
370 peronser som städar
En egen blomavdelning, där 13 florister jobbar för att skapa de 886 kreationerna som finns på hotellet
En egen tvättavdelning, där 165 personer tvättar, torkar, stryker och viker.
186 tekniker
Room service skickar ut ungefär 1000 ordrar/dag
Helt sanslösa siffror, i alla fall för mig som är van vid BizApartment som har ungefär 180 rum.
Personligen skulle jag vilja få chansen att jobba på ett mega hotell någon gång, man utvecklar sitt planerings- och organisationssinne enormt bra.
Pappa! Var du, Markus och Hoffe inne här när ni var i Las Vegas?
Usch hörrni, jag känner att allt plugg är lite överväldigande. Jag har redan lite panik inför första proven som är snart. Jag är ju bra på att plugga men jag känner att jag inte får någon kontroll eller överblick över allt här. Alla ämnena är så annorlunda mot någonting annat jag har läst. Jag vet inte om det är det som gör det eller om jag inte är van vid college studier. Mycket är det i alla fall....
Är det någon hjälpande själ som läser det här som har några tips?
Jag har precis räddat min rumskompis från att göra ett STORT misstag! Det är så att alla asiater planerar att stanna kvar i Schweiz över julen för det är så dyrt och tar så lång tid för dem att åka hem. Så min roomie Emma och hennes kompisar tänkte resa runt i Europa under jullovet (inte för att det skulle vara billigare än en flygbiljett, jag får inte riktigt ihop det där men....). De har bestämt sig för att de vill vara i London under nyår och det är ju ett bra val tycker jag, sen hade de tänkt att de skulle åka till Belgien, Holland, någon stad i Tyskland och sen till Finland(!!!!!) Jag har inget emot Finland men varför vill asiater åka dit, tänkte jag för mig själv. Så jag frågade Emma vad de skulle göra i Finland och då visade det sig att hennes vänner ville åka till Rovaniemi, där tomten kommer ifrån. Herregud tänkte jag och började förklara var Rovaniemi ligger. För er som inte vet så ligger det långt långt upp i Finland, och under julen så är det antagligen fruktansvärt kallt och mycket snö. Med tanke på att alla asiater går i sina vinterjackor nu när det är +18 så hade de ju aldrig klarat sig i Rovaniemi. Jag lyckades övertala Emma att inte åka dit och hon verkar inte alls pepp på det, nu återstår det att se vad hennes vänner säger.
Igår var vi som sagt i Neuchâtel på vin festival, man firar med en festival för att man börjar vinskörden nu. Det var så häftigt! Hela stadskärnan, som var avspärrad för trafik, var packad med öl/vintält, matstånd med mat från hela världen, hög musik dunkade från alla håll och kanter, en hel del var utklädda(en kille var som en kopia av Johnny Depp som Jack Sparrow), karuseller, flyguppvisning av schweiziska flygvapnet över neuchâtelsjön och mycket mer grejer hela dagen. När jag och Frida hade gått runt i två timmar var vi tvungna att sätta oss ner och andas en stund, för det var så mycket intryck hela tiden.
Utsikten längs genevésjön
Över hela Neuchâtel låg det sånt här färgglatt "papperströssel", man kunde köpa det på påse och sen var det meningen att man skulle kasta på varandra, vilket såg ganska kul ut. Alla barn var helt vilda, de flesta vuxna gick också runt och kastade hej vilt.
Här har en helt okänd tant(!) precis bombarderat Frida i ansiktet med det där strösslet.
Jag, Frida och Melina från Grekland
De här filurerna hittade vi ett av öltälten
Blev bjuden på öl av
den här killen som skulle gifta sig!
Ett av alla matbås, man kunde verkligen hitta mat från alla världsdelar.
Vi fick varsin blomma av en snygg men vääääääääääääldigt påtänd kille
Lyckan som uppstår när man hittar en godisbutik med svenska godissorter
Sen avslutade vi kvällen på Mcdonalds hemma i Montreux!
Igår var vi som sagt i Neuchâtel på vin festival, man firar med en festival för att man börjar vinskörden nu. Det var så häftigt! Hela stadskärnan, som var avspärrad för trafik, var packad med öl/vintält, matstånd med mat från hela världen, hög musik dunkade från alla håll och kanter, en hel del var utklädda(en kille var som en kopia av johnny depp som jack sparrow), karuseller, flyguppvisning av schweiziska flyvapnet över neuchâtelsjön och mycket mer grejer hela dagen. När jag och Frida hade gått runt i två timmar var vi tvungna att sätta oss ner och andas en stund, för det var så mycket intryck hela tiden.
Utsikten längs genevésjön
Över hela Neuchâtel låg det sånt här färgglatt "papperströssel", man kunde köpa det på påse och sen var det meningen att man skulle kasta på varandra, vilket såg ganska kul ut. Alla barn var helt vilda, de flesta vuxna gick också runt och kastade hej vilt.
Här har en helt okänd tant(!) precis bombarderat Frida i ansiktet med det där strösslet.
Idag är jag ganska slut men sjukt nöjd hörrni!! Jag har haft service från 10-20. Först hade jag lunch inne i One5(finrestaurangen) och fick ett jättebra resultat och betyg. One5 är tufft, riktigt tufft! Det är supermycket att tänka på och man måste tilltala gästen på ett speciellt sätt och hälsa dem välkomna på ett annat språk. Till middagen hade jag och min grupp en bankett, för 60 pers, i en av skolans lokaler. Där fick jag också jättebra betyg, så idag känner jag mig nöjd med mig själv!!
Nu ska jag och Frida gå till Taboo, där nästan hela skolan hänger på kvällarna. Full lär jag inte bli för det har jag inte råd med ;)
Imorgon blir det inte mycket bloggning för då ska jag till Neuchâtel och gå på vinfestival! Härligt härligt!
Torsdagar är alltid så himla sköna, det är nog bara för att de följer upp min jobbigaste dag. Då känns liksom inte en vanlig dag så hemskt farlig när man har haft en mördardag innan. Tror jag. Plus att jag avslutar med datalektionen och då sitter man bara och leker runt på Word, inget ansträngande alltså.
Jag har tänkt på en sak som händer när man flyttar till ett annat land, i alla fall för mig. Man blir väldigt medveten om sin egen kultur och alla seder, värderingar, traditioner, symboler och ritualer som ingår i den. Jag tror att man ibland gör misstaget att tänka att alla är som vi. Att min och en afrikansk, enkel och lite isolerad stams kultur är olika, är ganska självklart tycker jag. Men tänker man på att det kan vara väldigt stor skillnad mellan min kultur och en tysks kultur, eller någon annan i ett utvecklat land i västvärlden? Jag tror inte att man gör det, men det är detaljerna som gör skillnad. Och det ÄR skillnad, och det är skillnader som man oftast inte tänker på.Jag har en kurs som heter World Cultures & Customs, som är väldigt intressant. Idag skulle vi jämföra mellan vårt eget land och Schweiz. Det mesta var likt mellan Sverige och Schweiz men inte allt.
• I Schweiz tilltalar man varandra som Herr Sörensen eller Frau Sörensen(det är förstås annorlunda benämningar i den fransk- och italienska delen av Schweiz), vilket de gör varje gång tills det att man säger åt dem att de kan kalla en vid förnamn.
• I Brasilien är de långt ifrån punktliga, och ingen räknar med att man ska vara det heller. Om man är bjuden någonstans till 20, då kommer man absolut inte före 20.45. Kommer man vid 20 står med all sannolikhet värden fortfarande i duschen.
• Är man bjuden på middag i Estland stannar man inte länge. Deras norm är att de går efter att de har ätit färdigt. I Sverige kan man ju sitta kvar i minst några timmar innan man ens börjar tänka på att gå hem.
• I Kina är relationen mellan fader och dotter väldigt speciell. De pratar inte speciellt mycket med varandra. Åker dottern bort för att studera utomlands så får hon inte ens en kram av sin pappa. Det har nog inget med hur stor eller liten kärleken är till dottern, men det är så deras kultur är. Sin egen kultur ifrågasätter man vanligtvis inte.
• I Sverige är det inte vanligt att man kindpussar varandra när man hälsar, det är det i Schweiz, Frankrike, Brasilien och en massa andra länder.
Sådant här tycker jag är väldigt intressant, måste jag säga. Det är inte konstigt att konflikter och krig egentligen uppstår. Fast än man inte delar samma kultur som alla andra så måste man ändå försöka förstå och ha tålamod med andra kulturer och människor från andra kulturer. Just det får jag träna på varje dag i skolan, det är ganska svårt att undvika det när man bor med folk från 80 olika länder. Jag skulle kunna skriva 1000 rader till om det här men jag tror att jag avslutar med det här faktiskt.
Ritz Paris är ansett som en av de finaste hotellen i världen? Där snackar vi femstjärnig service om något. Många elever på HIM har gjort sin praktik där men då är flytande franska förstås ett krav och med andra ord inte så aktuellt för mig. Men om några år så kanske det går, jag skulle göra mycket för att ha Ritz Paris på mitt cv.
Men smakar det så kostar det. Kan ni gissa hur mycket det kostar att beställa upp en pizza på rummet, med andra ord room-service? Det är inget speciellt med pizzan utan som en vanlig capricossa och i normal storlek. Längst ner under bilden finns svaret.
75 euro kostar det att beställa pizza via room-service.
Äntligen är denna långa långa onsdag snart över, den har inte varit dålig på något sätt. Det är bara en så otroligt seg dag, lektioner från 8-18 hela tiden. Idag har jag i alla fall fått paket från mamma och pappa, då blev jag glad! Men det gick snabbt över då jag fick reda på att jag måste betala tull för det. När jag skulle hämta ut det så fick jag först betala 26,90 franc (ungefär 205 kr). Jag tycker det borde räcka med att den som skickat paketet redan har betalat typ 200 kr för paketet och portot, men icke sa Nicke! Dumma pengasugande schweizare säger jag bara.
Ikväll har jag och Frida gått på en promenad längs sjön och pluggat samtidigt. Vi förhörde varandra på hur servicen i finrestaurangen ska vara. Det var väldigt lugnande och fridfullt att gå längs vattnet, där solnedgången gjorde att vattnet såg ut som rosévin och i bakgrunden ser man snöklädda alptoppar. Jag glömde dock ta med mig kameran, dum som jag är. Men är det inte typiskt, när man har en sådan vacker vy så har man inte kamera och tvärtom?
För det här lilla fick jag tulla mer än 200 kr....
Och såhär ser jag ut i min skoluniform! Ser ni palmen i bakgrunden?
Idag har jag min fruktansvärt långa dag. Börjar 8 och slutar 18, och bara lektioner hela hela dagen. Utöver det går jag och väntar på att mitt paket från mamma och pappa ska komma med posten. Det var en vecka sedan de skickade det ifrån Sverige och jag har fortfarande inte fått det. Posten i Schweiz är i alla fall inte så effektiv....
Idag var det faktiskt ganska kallt i mitt rum när jag vaknade. Jag har hört från andra elever att de inte sätter på värmen i rummen förens i december. Men jag fryser ju redan nu i september, hur sjutton ska jag överleva oktober och november? Funderar starkt på att åka till IKEA i Aubonne och köpa på mig fleecefiltar.
Jag återkommer om det helgen innan mid-term proven, då kan du nog tjäna en hacka ;)
Då tycker jag nog att mitt förslag med vattenslangen var tusen gånger bättre, mamma!
Än så länge har vi bara skrivit färdigt vår cv:n, de skulle vara färdiga förra veckan. Nästa steg är att gå på intervju hos dem som har hand om praktikplatser. På torsdag ska jag dit och prata med min "handläggare". Jag skriver mer på torsdag om det mötet. Den 18 oktober ska jag på något som heter international recruitment forum. Då samlas 53 företag i Montreux stora musik- och mässcenter och dem är där endast för att rekrytera elever från SEG:s skolor. Då går man på presentationer av företag, som vi har fått välja i företag. Vi fick även välja ett företag som vi ville ha en intervju med och då skickas mitt cv till dem och så får de välja om de vill ha en intervju med mig eller inte. Utöver det så har alla företagen sina bås med representanter så att man kan gå runt och networka med dem under hela dagen. Alla 53 företagen är förstås från hospitality industrin som t.ex. 2 kryssningsbolag, flygbolag och en massa hotellkedjor som mandarin oriental, shangri la hotels, the langham group, Ritz carlton, hilton, disney resorts, sandals, accor, hyatt och många många fler.
Efter IRF följer fler intervjuer men under skoltid och får man ett erbjudande om praktikplats så förväntar sig skolan att man ska ta det och är man smart så gör man ju det eftersom vi måste göra praktikterminer för att få vårt betyg. Jag skulle helst av allt vilja göra disneys internationella program i orlando, florida. Det är praktik, alltså jobb, blandat med föreläsningar och annat som kan vara nyttigt. Ni kan se beskrivningen själva faktiskt på www.disneyinternationalprograms.com
Sist men inte minst, hur fin är inte den här komplimangen? Tack Anna och lycka till på nya jobbet!!
Är det redan 20:e september?!?! Herregud vad tiden går snabbt.. Om 6 veckor har jag redan alla mina mid-term exams. Galet.
Idag har jag haft en ytterst bra dag. Jag steg upp klockan 10 och gjorde i ordning mig. Gick därefter ner till biblioteket för att plugga en stund. Därefter var det dags för lunch i One5, vår träningsrestaurang på skolan. Vi äter lunch där varje tisdag och det är alltid fyra-rätters och efterrätten var det godaste jag har ätit det här året iallafall. Till förrätt var det melon med lufttorkad skinka. Huvudrätten var en vegetarisk rätt, det var bröd med svamp och över var det smält ost i en liten ugnsform, ungefär som raclette. Den magiska efterrätten var en choklad macaron med vaniljmousse, helt sinnessjukt gott. Man fick även en aptitretare innan förrätten som var pocherat ägg med kaviar. Gissa om jag var mätt efter det här?
Därefter hade jag min enda lektion för idag och sen gick jag och Frida till One5 och åt middag. Med andra ord blev det fyra-rätters till både lunch och middag. Det ska absolut inte bli en vana men idag råkade det bli så. Men jag fick äta choklad macaronen en gång till i alla fall!
Nu ska jag plugga redovisning innan jag ska svara på lite kommentarer som ni har gjort här på bloggen.
Om ni undrar hur det är så kan jag tala om det. Det är att vakna av brandlarmet (eller i alla fall anta att den tjutande signalen är brandlarmet eftersom man aldrig hört det förut) när klockan är 06.03. Dra på sig de kläder som ligger närmast och sen gå fem våningar ner och ut i kylan för att sedan få reda på att det är en JÄVLA BRANDÖVNING!!!!!!!!!!!!!
Missförstå mig inte nu, jag är för säkerhet men man behöver ju inte lägga brandövningen så att alla i hela huset väcks av den, utan mitt på dagen. Mer logiskt tycker jag.
Trots det hemska och tidiga uppvaknandet på min sovmorgon så har jag haft en bra dag. Inga jobbiga lektioner och jag känner att jag har kontroll. Nu tvättar jag igen och väntar på att buffén ska öppna för jag är svinhungrig!
Hela helgen har jag saknat tacos och svenskt lösgodis. Dagdrömde om en riktigt myskväll med tacos, sen sitta uppkrupen under en filt i soffan med en påse svenskt lösgodis.
Igår var vi som sagt och besökte Château de Chillon. En viktigt del av schweizisk historia pga. Frankrike ligger på andra sidan sjön. Den äldsta delen av borgen är från 1000-talet och den yngsta är från 1500-talet. Redan vid slutet av 1800-talet började man restaurera denna byggnad och än idag fortsätter arbetet med att försöka bevara denna gamla borg. För att få in pengar till underhållet av borgen säljs Château de Chillons egna vin i souvenirshopen för 20 franc(ungefär 160 kr). Jag hade velat köpa en flaska och ta med mig hem men vi får inte förvara alkohol på rummet. Borgen har 4 borggårdar och en oändligt massa rum och skrymslen. Källare där de förvarade fångar, men numera vin, stora salar med vackra väggar och tak, trånga loftgångar, små badrum, balkonger och en massa andra rum för olika ändamål. Inne i borgen hade de märkt upp rummen med siffror så man följde en rutt. Sista siffran var 46, vilket inte låter så mycket, men för mig och Frida tog det tre - fyra timmar att gå igenom. Helt slut var vi efter att vi kom ut, så vi fick sätta oss med varsin cola och återhämta oss innan vi påbörjade den timmeslånga promenaden tillbaka till Montreux igen.
Det som var så häftigt med Château de Chillon var att överallt gick det runt personal med medeltidskläder och iscensatte olika situationer i vardagslivet. På borggårdarna var det låtsats slagsmål och pilskytteträning, i ett rum satt tre damer och sydde, i ett annat rum satt de och lagade mat längs stora träbord och nunnor mötte man lite här och där. Det var som att kliva in i en annan tidsepok, superhäftigt!
Vårt turistmål för den här helgen!
Jag vid en flyktväg
Fängelsehålan, dock en vacker sådan.
Pilskytteträning
Titta på barnen, de följer spänt vad som händer. Så söta!
Frida vid lilla spisen
Handarbete
En av borggårdarna
Toaletterna, det var säkert 20-25 meter ner till utloppet.
Jag i en av tornen
Tillverkning av pilar
Här lagar de mat
Fina Frida!
Jag och Frida fann det oerhört roligt att det står helvete på deras brandsläckare
Ett otroligt detaljrikt gevär
Utsikten från högsta tornet
Château de Chillon, besök det om ni har vägarna förbi Montreux!
Det blev inga bilder igår, men jag och Frida satt och höll på att fixa med våra praktikplatser. Idag har vi gjort något roligare. Nämligen bokat vår resa till MILANO!! Den 19:e november sätter vi oss på tåget till Milano och åker tillbaka dagen efter. Det tar bara tre timmar till Milano från Montreux!
Det är en ganska seg dag här i Schweiz. Jag skulle ge mig på att tvätta idag men jag var inte ensam om den tanken. Det var världens kö till maskinerna på skolan. Hela morgonen har det regnat men nu skiner solen igen. Inatt har det även kommit snö på bergstopparna, ser väldigt alpigt ut. Sen händer det inte så mycket mer, jag och Frida försöker plugga lite. Ska äta middag om några timmar och sen skriva ut lite papper och förbereda inför nästa vecka. Ikväll ska jag även skypa med familjen. Saknar dem massor!
Jag ska lägga upp bilderna från Château de Chillon också. Dit ska jag ta med alla som jag får besök av här nere, himla coolt ställe.
Igår var en väldigt lång lång lång dag! Jag hade service, vilket innebär att jag och de andra i min klass har hand om frukostbuffén, lunchbuffén, lunchserveringen i finrestaurangen, middagsbuffén och middagsserveringen i finrestaurangen. Det är väldigt kul men man håller igång från 06.30 till 20.00 ungefär. Står eller går hela tiden, bär oftast på en bricka(så vänster arm är helt slut idag), säger bon appetit ungefär 200 gånger, stressar och stressar lite till för mitt i all de här matruscherna så blir man betygssatt också. Inte bara individuellt utan som grupp.
Men idag mår jag bra i alla fall! Jag spenderade fredagskvällen med att kolla på svenska hollywoodfruar, det var allt jag orkade. Haha!
I helgen måste jag tvätta och plugga, det låter ju extremt kul. VERKLIGEN! Jag och Frida tänkte försöka göra lite sightseeing den här helgen. Vi ska mötas för brunch om en stund sen får vi se vad vi hittar på. Vi hade en plan men det regnar så det får vi hitta på någon annan helg. Tänk att jag bara har varit här i drygt två veckor, känns snarare som två tre månader.
Jag är så himla avundsjuk på vissa människor på min skola. T.ex. schweizare, de flesta av dem som kommer från Schweiz kan antingen tyska, franska eller italienska väldigt bra och inte nog med det så kan de dessutom de andra språken väldigt bra. T.ex. en vän till mig, hon har bott i den italienska delen och pratar alltså italienska. Men hennes mamma kommer från den franska delen så hon pratar också franska nästan flytande. Tyska har hon läst i skolan så det kan hon också göra sig förstod på. Under fem år bodde hon i Brasilien så hon pratar flytande portugisiska och eftersom hon kan både det och italienska kan hon också mycket spanska. HALLÅ!!! finns det några språk kvar liksom?? Hon kan förstas väldigt bra engelska med.
En annan tjej i min klass har bott i Brasilien nästan hela sin uppväxt, dock är hennes pappa italiensk. Hennes mamma är spansk. Portugisiska är ju språket som talas i Brasilien så det kan hon. Dessutom har hon gått i engelsk skola och amerikanskt universitet, så hon är flytande i engelska. Alltså kan denna människa prata engelska, italienska, portugisiska och spanska flytande!!! Nu läser hon franska på HIM. Hon har ett sånt jävla övertag med alla sina språk i den här industrin. Jag blir så avundsjuk alltså.
Det är många mer tjejer och killar här som är sådana, det är sjukt hur mycket språk de kan.
Gud vad dagarna går fort här nere!! Man går på lektionerna sen äter man middag och när den är slut är det nästan dags att gå och lägga sig på en gång känns det som. NÄR ska vi ha tid över till alla projekt och plugga till alla prov? Det är en gåta för mig, men det löser sig väl.
Ikväll hade vi hej då-middag för Anna, vilket blev jättekul. Vi satt mest och skrattade hela tiden men vi bröt ihop totalt när efterrätten kom in. Anna hade lovat att bjuda på efterrätt, så då tog vi den som var störst och så skulle vi tre dela på den. Sagt och gjort, vi beställer och kyparen flinar lite men vi tänkte inte mer på det. Efter en stund så säger Frida, som såg efterrätten först: "Oh jävlar va stor den va!" och följer upp med ett gapskratt. Varpå jag vänder mig om och börjar också skratta. Anna som såg min och Fridas reaktion vågar inte vända sig om, men när efterrätten kommer till bordet och hon får syn på den så börjar hon också skratta hysteriskt. Den här efterrätten var ENORM! I en denna stora skål så var det frukter, olika glassorter, chokladsås, kexstavar och grädde. Menyn var ju på franska så vi förstod inte så mycket men det såg bra ut liksom. Inte nog med att vi skrattar så vi nästan krampar, alla borden runt omkring oss har också börjat skratta åt oss. Men vi fick ju bara hugga tag i våra skedar och börja äta, inte mycket mer med det. Dock tog det lång tid för vi skrattade mer än åt måste jag nog erkänna.
Jag och Anna
Söta Frida! smålänning dessutom :)
Och vår gigantiska efterrätt! Den ser inte överdrivet stor ut på bilden men tro mig, den var större än den ser ut.
Efter en väldigt lång skoldag ska jag avsluta med en cocktail som SEG håller i här på skolan. Därefter ska vi gå ut några stycken för att äta middag med Anna som lämnar HIM på fredag. Trevligt sätt att spendera en onsdagskväll.
SEG står för swiss education group. De äger totalt 4 olika hotelskolor runtom i Schweiz och är därmed den störstade och ledande gruppen på marknaden. Och jag är en del av det, det kan vara ganska bra att säga. Låter bra liksom.
Så vad händer resten av veckan? Imorgon har jag en relativt kort dag, med ltie mer intressanta lektioner. På fredag har jag service hela dagen. I helgen ska jag och några till på en liten utflykt, som jag berättar mer om när vi faktiskt har gjort den. Söndagen kommer nog bestå av bara plugg och återhämtning.
Jag har precis ätit middag och är nu i Frida och Annas rum. Vi ska försöka plugga lite tänkte vi. Det är dock lite tråkig stämning här, för att Anna ska lämna oss på fredag. Inte alls kul tycker jag. Hon är världens sötaste lilla göteborgska, och dessutom himla snäll och rolig. Men vi hade i alla fall lite mer än en vecka på oss att lära känna varandra och har gjort det ganska bra. Vi ses hemma i Sverige sen.
Vädret fortsätter vara varmt och soligt, de har man ju inte användning av under dagarna. Usch, vad jag klagar... Det är väldigt skönt med sol helt ärligt. På tal om sol, om ett par dagar så åker min första och älskade vän Veronica till Afrika i tre månader. Jag vet att du är supertaggad inför detta och hoppas att din surprisefest var awesome(hihi, ja jag visste om den). Lycka till vännen!!! <3
Nu måste jag färdigställa mitt CV och boka in intervjuer med några av de 53 företag inom hospitality som kommer till skolan om en månad.
A hotelier is a person made up of the usual chemical compounds ordained by nature, but most have a personality and many virtues the average mortal does not possess. The hotelier must have the diplomacy of a Kissinger, the social grace of the Queen Mother, the speed of a Concorde, the smile of a Greek God, the patience of a saint, the memory of an elephant, the thick skin of a rhinoceros, the strength of an Atlas, the staying-power of a mother-in-law, the fitness of a centre forward, the grooming of a duke, the voice of an Olivier, the eye for profit of a Vestey, and last but not least, the hotelier must have a love for humanity, for humans show their worst side when they are tired and hungry. Being gracious to guests as well as to associates shows a mastery of the art of hospitality.
Det är seriöst svårt att vara kreativ och hitta på en rubrik till alla inlägg. Det tar nästan mer tid än att skriva själva inlägget.
Idag har varit en lång dag med mycket plugg. Efter att lektionerna slutade så var jag tvungen att läsa i min accounting bok och hela ämnet accounting och boken är FRUKTANSVÄRT tråkiga!! Jag kommer få kämpa som en dåre för att klara det ämnet.
Även idag har det varit soligt och väldigt varmt, det var inte särskilt skönt att gå i kostym idag kan jag tala om. I övrigt har jag inte så mycket att berätta om idag. Jag mår bra i alla fall, bara så ni vet Mamma och Pappa.
att jag har ju flyttat hemifrån! Kan man ju på sätt och vis påstå. Min bas är fortfarande i lilla Salem men jag kommer ju itne att vara där många veckor under året. Ibland när jag ska skriva i saker som formulär och man ska skriva adress så blir jag lite förvirrad. Men jag är ju folkbokförd i Sverige, så jag antar att det är den adressen jag borde skriva.
Jag är så nyfiken på vilka det är som är inne och läser min lilla blogg. Idag har det redan varit inne ett par stycken. Kan inte alla lämna en kommentar på detta inlägg, där det bara skriver sitt namn? Ni får självklart skriva en liten hälsning också om ni vill, för ni är i allmänhet dåliga på att lämna kommentarer. Det är så roligt att läsa dem.
Förresten så är det väl kanske inte morgon fortfarande men jag vaknade precis så, för mig är det typ morgon. Ni fattar vad jag menar... Jag somnade så sent inatt, runt 3 skulle jag tro. Det är bara Sons of Anarchys fel, helt och hållet.
Idag ska jag bada bada bada bada bada bada bada, med Frida och Anna. Jag kom på att jag har ju inte badat i Sverige någonting den här sommaren, bara i Grekland. Det är nog första året det händer. Kameran hänger på idag också så att jag kan lägga upp lite bilder till er. Jag tycker det är så tråkigt att läsa bloggar utan bilder men ibland har jag ju inga, men jag försöker få med bilder till varje inlägg.
Woho! Jag har trots allt inte service imorgon så jag kan njuta av vädret imorgon med. Jag och två andra tjejer tänkte gå och bada imorgon, vattnet såg så himla underbart ut idag. Tyvärr hade jag inte badkläder med mig, vilket jag ångrade något grymt mycket när jag satt vid vattnet. I och för sig var det väldigt nära skolan men med värmen som var idag orkade man knappt gå ut ur rummet. Så himla skönt dock med sådan värme i mitten av september. Jag fick förklarat för mig att de kalla sibiriska vindarna inte når Montreux pga av bergen som är "bakom" staden och därför har vi ett nästintill medelhavsklimat som Montreux är ensam om runt genevésjön.
Som sagt så satt jag vid vattnet och pluggade. Jag hade i läxa att läsa ett kapitel om vad det finns för karriärmöjligheter efter att man läst en utbildning inom hotel management. Himla intressant, det handlade ju trots allt om min framtid, kan man säga.
På kvällen så har jag hängt på Frida och Annas rum, två svenska tjejer från småland och Göteborg. Supertrevliga är dem och sköna att hänga med. De bor i en annan byggnad och har därmed ett mycket större än vad som finns i min byggnad. Vi satt och pratade om veckan som har varit, det var ju faktiskt vår första vecka. Ganska skönt att veta att jag inte var ensam om att känna mig helt lost på vissa lektioner(läs: accounting).
Imorgon ska vi alltså gå och bada om det är fint väder igen! :D
Idag är jag trött, supertrött. Igår anordnade skolan ett event som kallas Icebreaker. Det serverades raclette, vilket är en typisk schweizisk osträtt. En stor buffé och öppen bar med viner, öl och läsk. Sen samlas alla ute i trädgården och där har man ställt upp ett stor islock som en representant från varje årskurs får slå sönder med slägga. Allt symboliserar ju att man har brutit isen, socialt alltså. Skolan hade också hyrt en klubb i Montreux, inte så långt ifrån skolan med fri entré och en gratis drink för alla elever. Jättelyckat var det och en gammal tradition här på skolan. Men som sagt, idag är jag trött och behöver plugga. Imorgon har jag servicedag, jag ska servera brunchen och middagen nere i vår restaurang Lakeside.
Nu ska jag dra på mig jeansshorts och linne, det är nämligen som en svensk högsommardag här idag. Sen gå och köpa något att dricka och tugga på, därefter sätta mgi vid vattnet och plugga!
Har precis spenderat halva kvällen på skype, pratade med mamma, pappa och brorsan! Det var så skönt att höra deras röster, höra Mimmi skälla i bakgrunden och höra vad som har hänt där hemma. Men jag har inte så mycket hemlängtan än. Det är bara jobbigt när jag blir påmind om någonting, som häromdagen när jag såg en likadan Polo som jag har. Eller när min faster skrev en facebookuppdatering om Mimmi. Igår när jag vaknade blev jag helt plötsligt sugen på en kanelbullar, så mysko! Fråga mig inte varför, men det var verkligen det första jag tänkte på när jag vaknade.
Idag hade jag tyskalektion, vilket jag fasade litegrann för. Sista året jag läste tyska var en mardröm, det gick verkligen inte bra och jag är säker på att läraren var en avkomma från Mr. Hitler himself.
Min nuvarande lärare (Mr. Wirz) är dock helt underbar. Han är ett geni, jag tror han kan prata ungefär 15 olika språk, han är dessutom väldigt rolig vilket är ovanligt för smarta lärare. Engelska är språket vi ska använda 24/7 här på skolan och trots att hans mother tongue är tyska så låter han som en äkta britt när han pratar engelska. Han ser lite ut som Mr. Bean och deras skratt är identiska, så föreställ er hur det ser ut när han står där framme och är lite lik Mr. Bean, skojar runt och flamsar på brittisk engelska och avslutar med ett Mr. Bean-skratt. Hysteriskt roligt tycker jag men det är lite svårt att förklara. Men han är superduktig, intelligent och verkligen påläst om nutidshistoria och vad som händer i världen.
Nu måste jag faktiskt plugga lite(det var länge sedan man skrev en sådan mening) och senare ska jag skypa med Klara! Äntligen säger jag bara <3
Hur mår alla där hemma? de som läser menar jag. Jag mår bra i alla fall. Idag har vi bara fortsatt med introduktioner till varje kurs. Det tar ett tag att gå igenom och presentationer av alla i klassen osv. Nu har jag i varje fall hade rast sedan 11 och börjar inte förens vid 16 igen. Ganska lagom lång rast sådär. Jag gick till gallerian som ligger tre minuter ifrån skolan och köpte galgar, nålar och andra småsaker som behövs.
Tråkigt nog har jag nog inte så mycket mer att säga än så.
Idag har varit en väldigt intressant vecka. Om jag säger såhär: jag har sammanlagt 13 ämnen under höstterminen, alla 13 ämnena ska vi ha mid-term och final exam på under en och samma vecka. Och idag har vi börjat gå igenom vad det är vi ska lära oss under de nästkommade 17 veckorna. PANIK säger jag bara! Jag som är absolut sämst i världen på att vara ute i god tid. Under hela gymnasiet så började jag alltid plugga till prov kvällen innan. Hur ska detta gå? Mamma mia...
Men skam den som ger sig. Jag tänker såhär: Om flera hundra personer innan mig har klarat det, varför skulle inte jag klara det? Lite självförtroende får man väl ha i alla fall.
Vad har jag då gjort idag? (Nu skriver jag kurser och vissa termer på engelska, blir så mycket lättare då)
1. Intro to hospitality industry - Denna kursen är undervisas av Mrs. Bayne. En helskön dam som spenderat mer än 20 år i karibien på någon superexklusiv resort. Det är ganska imponerande tycker jag.
2. Bar&Beverage Management - Denna kursen kommer jag att få kämpa väldigt mycket i. Handlar helt enkelt om att vi ska kunna alla möjliga drycker, speciellt viner. Vi ska lära oss 20 olika druvor, vilken region de vanligtvis tillhör, provsmaka varje lektion och kunna avgöra vad vi känner för smaker, vin och sprit historia osv. Det kommer bli svårt för mig dels för att jag inte är så överdrivet intresserad av detta och dels för att jag inte litar på mina smaklökar. Där fick jag med om något jag aldrig varit med om i skolan förut. Vi skulle presentera oss med namn och var vi kom ifrån, därefter ville Mr. Bourassin ha reda på våran favoritdryck, vin eller sprit. I min klass svarade folk allt från apelsinjuice, whiskey, öl till coca-cola.
3. Food&Beverage theory - Fortsättning på allt praktisk vi hade igår kan man säga.
4. Food Production theory - På 17 veckor ska vi lära oss så mycket vi bara hinner om vad som händer i köket.
Det var alla lektioner för idag. Efter skolan gick jag en promenad längs sjön till ett gammalt slott. Det är jättemysigt att promenera här i Montreux längs vindruveterasserna. Dessutom är strandpromenaden 13 km lång, så man har en bit att gå på.
Detta är utsikten från mitt klassrum. Behöver jag nämna att jag är nöjd med val av ställe?
Mina tjocka och sprillans nya böcker.
Avslutar dagen vid mid skrivbord med Riesen, facebook och Skype!
Sitter här på min balkong och solar, det bränner på ganska bra. Jag skulle gissa på att det är ungefär 23-24 grader ute nu. Hur "varmt" är det i Sverige? ;)
Igår såg jag en schweizisk vit polo 2010:a. Gud vad jag saknade min lille pärla då.
Idag hade jag min första skoladag här på HIM. Det var verkligen en rivstart också, jag började 06.20 och slutade starx innan åtta nu ikväll. Den långa dagen beror på att vi hade service idag, vilket innebär att vi hade hand om alla måltider. Vi hade frukostbuffén, lunch i fine-dining restaurangen och middagsbuffé. Jösses vad det var slitsamt men så kul. Det kändes fruktansvärt bra att komma igång med utbildningen nu, jag har ju ändå väntat i ett och ett halvt år nu. Lärarna och våra supervisors verkar väldigt kunniga, trevliga och lätta att ha att göra med( dock får de inte blandas ihop med att deras prov är lätta, tvärtom skulle jag tro). Så hittills är jag helnöjd med min dag.
HIM, room 522 Avenue des Alpes 15 CH-1820 Montreux Switzerland
Detta, mina vänner, är min nya adress! Om ni skulle få för er att skicka brev eller kanske ett julkort så småningom. Jag ska även införskaffa mig ett schweiziskt mobilnummer, men först måste jag köpa en till mobil och det får vänta lite. Slänger in det nummret på här på bloggen och på face när jag får det. Om det inte är absolut akut så ring eller smsa inte till mitt svenska nummer. Om någon känner för att skypa så är mitt skypealias salsorensen. Adda mig på en gång vetja!
Det blir ett kort inlägg idag för nu måste jag iväg på the dean's welcome speech och ikväll blir det ett cocktailparty här på skolan, trevligt trevligt. Nu knackar dessutom housekeeping på dörrarna i min korridor hör jag.
Nu har min rumskompis anlänt, hon tog tydligen en avstickare till Paris i några dagar och kom tillbaka nu. Hon heter i alla fall Emma och kommer ifrån Taiwan. Än så länge så vet jag inte så mycket om henne, vi har pratat lite nu ikväll men hon har en massa massa massa prylar. Jag har mest kläder med mig men hon har nog mest saker med sig alltså. Jisses!
Ikväll har jag varit ute med några nya bekantskaper. Desy från Indonesien och Julie från Schweiz, båda var väldigt trevliga och kul att prata med. Vi gick med en rysk tjej till casinot i Montreux, där tog vi ett glas vin och pratade om allt som har med skolan att göra. Jag har aldrig varit på ett casino förut och det var fasktiskt ganska coolt att se alla dessa rikingar sitta vid sina bord och se helt blanka ut, gamla tanter vid slotsen och sånt som man bara ser på tv. Jag fick en så konstig, nästan overklig, känsla när jag gick där inne. Här går jag på ett casino i Schweiz med tre tjejer från helt andra länder och ska dricka vin. Det kändes sådär lagom mysko.. Det blev en trevlig kväll ändå, dock lite tidig. Jag och Julie var helt slut från allt som hänt tidigare under dagen så vi gick hem för att sova och de andra skulle klubba.
Jag har ju hunnit få en känsla för skolan redan nu. Det som slog mig idag är att vissa är lite oseriösa, det verkar nästan som om de tycker att de är dittvingade. Det är kanske de är också för den delen, men jag gillar inte att höra gnället. Jag betalar svinmycket pengar för att gå här och så sitter du och gnäller över skolregler som inte alls är svåra att följa. Nej tack och shame on you!
That's it for tonight. Nu ska jag lägga mig och läsa i våran student handbook. Det är en väldigt tjock pärm med all information som vi behöver. Allt från tvättider, telefonnummer/emailadresser till lärare, vad man inte bör göra osv.
Hoppas alla har en superduper lördagskväll och sov gott!
Nu har jag flyttat in på riktigt. Äntligen!! Jag delar upp det här inlägget i dagar nu, blir nog lättast så.
Fredag: Tog en morgonpromenad med mamma och pappa, strosade runt och kikade på saker. Efter lunch gick jag tillbaka till hotellet, duschade och gjorde i ordning mig. Sen var det dags att hämta all packning och gå till skolan. NERVÖST! Gick in och fick min nyckel till rum 522, längst upp med utsikt över bergen. Tog med mamma och pappa upp och inspekterade rummet som var litet men helt okej annars. Jag kna leva med det liksom. En glad överraskning var att jag har eget badrum, jag trodde att jag skulle få tillgång till ett badrum i korridoren som man delade med andra. Men tydligen inte och det kändes sååååååååååå skönt! Lämnade mina väskor och allt i rummet och gick ut med mamma och pappa igen. Vi spenderade några timmar till på stan och åt supergod middag. Sen var det dags att säga hej då till mamma och pappa och det gick ganska bra men lite tårar var ju inblandade. Började packa upp när jag kom upp på rummet igen och jag kände mig så sjukt ensam. Jag fick lägga band på mig själv för att inte springa till mamma och pappa på deras hotellrum. Packade upp nästan allt och gick sedan och la mig.
Lördag: Vaknade konstigt nog upp tidigt och ensam. Min rumskompis hade sina saker i rummet när jag kom vid lunch på fredagen men jag har fortfarande inte träffat henne och nu är det lördag kväll. Hon sov inte ens här eller något. Efter hade jag hade gjort i ordning mig tog jag en kort promenad till mamma och pappa, åt frukost med dem och sa hej då en gång till. Vi sa hej då igår för att jag trodde att jag inte skulle ha tid att se dem innan jag åkte. Därifrån gick jag tillbaka till skolan och började med alla introduktionsmöten. Sen rullade det på hela dagen med jättemycket information hela tiden, fick min skoluniform, böcker, gjorde ett engelska- och tyskatest och information om praktikplatser. Hela processen med praktikplats sätter igång redan på måndag. Det innebär att på måndag ska jag lämna in ett papper på var jag skulle vilja göra min praktik i vår.
Efter att allt var klart så var ju tvungen att gå och införskaffa en svart kjol och en svart slips. Det måste jag ha till serveringsklassen som börjar på måndag 06.20! Det är väldigt tidigt för en måndagmorgon, my god! Då ska man ha svart kjol, vit skojrta, svart slips, svarta platta skor, håret kammat bakåt och uppsatt och absolut inget nagellack. Hårda regler på det här stället men man blir disciplinerad som en soldat.
Sen i torsdags har det varit jättevarmt och soligt här men nu regnar det och det suger ju lite på en lördagkväll. Jag har träffat lite folk som verkar helt okej. Man hann inte med så mycket socialisering idag men det kommer nog.
Jag ska försöka ta bilder på allt mellan himmel och jord här och det kommer i annat inlägg.
Idag anlände vi till Montreux, som ligger så sjukt vackert till vid Genevesjön. Jag kan inte riktigt fatta att jag ska bo i den här staden. Känslorna går upp och ner som en berg-och dalbana. Det känns väldigt spännande ena sekunden för att växla till ett helt annat läge andra sekunden. Men jag tror att när jag väl kommer till skolan imorgon(bor på hotell inatt) och installerar mig i mitt rum och fått hälsa på min roomie så kanske det jämnar ut sig lite. Gick även förbi skolan idag och det är lika fint som jag kommer ihåg det. Bilder utlovas så fort jag har tagit några.
Kvällen spenderade jag och föräldrarna på en liten restaurang i gamla stan som serverade schweizisk mat. Vi åt en tre-rätters middag och började med lufttorkat kött med tillbehör, fick därefter in ostfondue och avslutade med en marängefterrätt. Det var supergott och jag sa till mamma och pappa att dit skulle jag ta med alla kompisar och släktingar som kommer och hälsar på i framtiden, så gott var det!
Avslutar detta inlägg med en bomb av bilder från resan ner.
Vaknade upp till ett 8 grader kallt Tyskland, inte coolt!
Stannade i en liten by för en morgonfika
Mysiga vyer minsann!
2:a fiakstoppet på ett jättefint hotell på landsbygden
Framme i Dinkelsbühl, otroliga lilla stad.
I hela staden ser husen ut såhär med miljoner blommor i balkonglådorna på varje hus.
Det känns som att gå i en leksaksby på riktigt.
Mer Dinkelsbühl.
En kvällsöl i solen!
Nästa dag: Första stoppet i Schweiz!
Kollar utsikten, helt okej!
Balkongen på hotellet, mer utsiktskikande.
Såhär såg det ut utanför balkongen.
Längs vägen uppe i berget stannade vi på detta vackra utsiktsställe.
Snabb sightseeing i Gstaad. Deras fina hotell som ligger majestätiskt på höjden.
Gstaad
Ännu mer fina hus
Och fina bilar...
Sista stoppet innan Montreux
Tillslut framme i Montreux!! Underbara genevesjön i bakgrunden. Det är vackert här!